Hoe krijg je je schoenen schoon?

Wanneer je er op en top uit wilt zien, dien je ook aandacht aan je schoenen te schenken! Wil je een goede indruk achterlaten, zorg dan niet alleen dat je zelf fris gewassen bent en je kleding schoon is, maar kijk ook eens kritisch naar je schoenen.

high-heels-390615_640Hoe je je schoen het beste schoon kunt maken, hangt natuurlijk helemaal af van het materiaal waarvan de schoen gemaakt is. Grofweg kun je de volgende indeling maken:

 • Glad leren schoenen.
  Glad leren schoenen kunnen meestal wel tegen een stootje. Je kunt ze heel gemakkelijk met een zacht doekje en wat water snel even schoonpoetsen. Als je ze regelmatig poetst met speciale schoenpoets voorkom je dat de neuzen en de hakken kaal worden en gaan ze jarenlang mee. Op de schoenpoetsmarkt is schoenpoets te verkrijgen in de meest voorkomende kleuren. Eventjes inwrijven en daarna goed afborstelen met een zachte borstel voor het beste resultaat! Zit jouw kleur er niet tussen of heb je meerdere paren in verschillende kleuren te poetsen? Kies dan kleurloze schoenpoets.
 • Suède en Nubuck
  Suède en nubuck schoenen zijn prachtig maar vragen redelijk veel verzorging. Bij aanschaf doe je er goed aan een speciale spuitbus aan te schaffen en je schoenen in te spuiten om ze waterbestendig te maken. Doe je dit niet dan bestaat de kans dat je lelijke vlekken op je schoenen krijgt. Vooral water (regen) laat nare plekken achter. Wanneer je ze echt een keer goed schoon wilt maken kan je bijvoorbeeld met stoom boven de fluitketel of pan met kokend water houden en zachtjes uitborstelen met een speciaal hiervoor bestemd borsteltje.
 • Katoenen en linnen schoenen
  Katoenen en linnen schoenen die vuil zijn kun je het beste schoonmaken door ze te wassen met waspoeder. Laat bijvoorbeeld een uurtje weken in een badje met lauwwarm water en spoel ze daarna goed uit. Het wassen van schoenen in de wasmachine is niet aan te raden omdat de gelijmde zool soms loslaat.
  Natuurlijk kan je je schoenen ook voor een opknapbeurt afgeven bij de schoenmaker. Na een professionele poetsbeurt en een nieuw zooltje zien je lievelingsschoenen er weer als nieuw uit!